Център за ваксинация срещу COVID-19 откриха в замъка на Дракула. Медици, с лепенки с форма на зъб на ръкавите, предлагат инжекции на всеки, който посещава замъка Бран от 14-ти век в планините в централна Румъния.

Всеки уикенд през май всеки турист може да дойде в центъра за ваксинация в замъка без уговорка за ваксинация. След това посетителите получават безплатен достъп до изложбата, която показва 52 средновековни инструмента за мъчение. „Идеята ни беше да покажем в какъв стил хората са били „ухапани“ преди 500-600 години в Европа“, - пошегува се директорът по маркетинг на администрацията на замъка Александру Приску в интервю за Ройтерс.

Това е част от правителствената кампания за насърчаване на повече жители да се ваксинират срещу коронавируса. Надяваме се също, че тази акция ще привлече повече хора в замък в Карпатите в Румъния, където броят на туристите рязко е намалял по време на пандемията.

Замъкът се издига над горите в подножието на Карпатите, на 170 километра северно от Букурещ. Има версия, че именно този замък е вдъхновил Брам Стокър да рисува бърлогата на безмилостен вампир в култовия роман „Дракула“. Смята се, че в този замък е живял скандалният принц Влад "Тепес", който е прототипът на книгата Дракула.

От началото на пандемията Румъния е регистрирала малко над един милион инфекции и близо 29 000 смъртни случая, съобщи Би Би Си. Правителството на страната казва, че иска да ваксинира 10 милиона души до септември, но близо половината от нейните граждани, според проучване на Globesec, заявиха, че не възнамеряват да ваксинират. Това е един от най-високите нива на неуспехи в Европа.