Около 55 тона храна за домашни любимци и бездомни животни е раздадена в опустошения от земетресенията на 6 февруари турски окръг Хатай, информира Анадолската агенция. Хатай е сред 11-те тежко пострадали окръзи при земетресенията със сила 7,6 и 7,7 от миналия месец.

Под координацията на валията на окръг Амасия екипи, работещи с една от регионалните дирекции за опазване на природата и националните паркове, както и с община Хатай, и с редица  неправителствени организации, продължават да осигуряват храна за домашните любимци в Хатай.

Около срутените сгради в Хатай постоянно се оставя храна за бездомни животни (главно котки и кучета). Екипите, работещи в окръга, оставят храна и за домашните любимци на хората, останали без дом, които в момента живеят в палаткови лагери и фургони.

Валията на Амасия Мустафа Масатлъ каза, че спасените от руините животни са били лекувани в специално създадени приюти за домашни любимци в Антакия, Искендерун и Самандаг в Хатай. Масатлъ добави, че много ветеринарни лекари и доброволци също помагат за лечението и изхранването на животните.