Само за последната седмица в столицата на Северна Македония са регистрирани 17 нови случая на коклюш, от които 5 деца са хоспитализирани. В страната общо са регистрирани 42-ма болни от коклюш, което прави заболеваемостта 2,1 на 100 000 жители. Най-голям брой заболели са регистрирани в Скопие, но има диагностицирани с коклюш и в Куманово, Гостивар и Тетовско, съобщават от Института за обществено здраве.

По отношение на ваксинационния статус 64,1 процента от заболелите от коклюш не са ваксинирани или са частично ваксинирани, но 10 от заболелите със завършен ваксинационен цикъл.

Междувременно, заради препоръката на Комисията по инфекциозни болести в детските градини да не бъдат приемани деца, които не са васкинирани против коклюш, интересът към ваксината се е засилил, съобщават медиите в страната. Във всички ваксинационни пунктове на територията на Северна Македония се извършва преглед на лицата, които подлежат на редовна ваксинация, а всеки случай, който отговаря на клиничната картина, се изследва и при положителен резултат за коклюш се докладва на компетентните институции.

От Центъра за обществено здраве препоръчват изолиране на болните най-малко 5 дни след началото на антибиотичната терапия, особено ако в семейството има кърмачета, малки деца и неваксинирани лица. Всички семейни лекари трябва да проверят ваксинационния статус на децата до 14 години и да насочат всички пропуснати и неваксинирани деца за ваксинация.