Щамът Lineage A.23.1 / Uganda, мутацията на коронавируса от Уганда, е потвърден в Гърция, а броят на случаите на британска мутация се е увеличил, сочат данни на Националната организация за обществено здраве, предаде MIA от Атина.

От 487 положителни случая, анализирани от 5 януари до 18 февруари, са потвърдени 242 мутации, от които 226 са от британски видове (Β.1.1.7 / родословие в Обединеното кралство), 12 от южноафриканските видове (LineageB.1.351 / Южна Африка ) и един от Уганда (Lineage A.23.1 / Uganda).

Има общо 990 случая на британска мутация в Гърция, повече от половината, от които са в района на Атика, по-широкия регион на Атина.

Поради разпространението на британската мутация, но и поради нарастващия брой нови случаи в тази област, е вероятно ограничителните мерки да бъдат удължени, т.е. строгата карантина, въведена на 11 февруари, която е валидна до неделя.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви на заседание на кабинета в сряда, че увеличаването на случаите, особено в Атика, де факто намалява намерението да се отвори постепенно на 1 март.

Окончателните решения за евентуалното удължаване на карантината ще бъдат обявени днес следобед на редовната пресконференция, след като компетентната комисия от епидемиолози ще представи подходяща препоръка до гръцкото правителство.