Важен ден за Турция. Жителите на югоизточната ни съседка са призовани да гласуват за местни органи на властта на фона на тежка икономическа криза.

От месеци насам Турция страда от сериозно забавяне на икономиката си. Това с основание тревожи Реджеп Ердоган. Неговата управляваща партия е с разклатени позиции на фона на икономическата криза. Ердоган се притеснява, че гласоподавателите може да не подкрепят Партията на справедливостта и развитието, която печели почти всички избори от 2002 г. насам. Затова той предприе интензивна кампания, която представи подкрепата за партията му като единственият спасителен път за страната.

„Вотът на 31 март е въпрос на оцеляване. С Божията помощ се победим. Но няма да спрем до тук”, заяви Ердоган пред свои симпатизанти.

Кандидатът на опозицията за кмет на Истанбул е на съвсем друга позиция.

„Погрешно е да се определят изборите като въпрос на оцеляване. Не го приемаме. Местните избори са, за да се дадат решения на местните проблеми”, заяви той.

А предизборната кампания отиде далеч отвъд местните въпроси и предизвика криза в отношенията между България и Турция. На предизборен митинг външният министър Мевлют Чавушоглу, заяви, че за да защити правата на българските турци-мюсюлмани, Турция се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията в България. Премиерът Бойко Борисов реагира остро и поиска извинение.

Данните за икономиката на Турция могат само да навредят на президента Ердоган – безработицата достига 11%, а турската лира се обезценява. Мнозина прогнозират, че президентската партия ще загуби двата най-големи града – Истанбул и Анкара.

Борисов гневен: След 5 часа препирни Турция отказа да се извиниВицепрезидентът Фуат Октай упорства, че Анкара не ни е засегнала с речта на Чавушоглу