Земетресение с магнитуд 5,8 е ударило Турция и продължило 50 дни, но никой не го усетил, твърди проучване на сеизмолози, цитирано от "Дейли мейл".

Тектонският феномен, известен като "бавно приплъзване" или "бавно земетресение", настъпил през лятото на 2016 г. на няколко километра южно от Истанбул, но жителите на мегаполиса останали в пълно неведение.

Трусовете са често срещани в района на Истанбул, защото градът се намира във високоактивен разлом, а катастрофални земетресения се случват, когато две тектонски плочи се плъзгат в противоположни посоки по протежение на разлома и след това внезапно се приближават.

През 2016 г. линия на разлом, преминаваща под Мраморно море, се приплъзва, което довежда до настоящото бавно земетресение.
Група изследователи поставя измервателни уреди в района, които случайно регистрират труса, продължил над 2 месеца. Уредите измерили бавното деформиране на скалите.

Най-дългото бавно приплъзване, което някога е било регистрирано, е в Аляска. Трусът с магнитуд 7,8 и е продължил цели 9 години.
Изследванията сочат, че подобни явления могат да помогнат да се предскажат опустошителни земетресения в бъдеще.