Продължава разхлабването на мерките в Турция. Страната преминава днес към трети етап на пълно нормализиране на живота. Слага се край на комендантския час и ограниченията за излизане от домовете през уикендите. Отменят се и ограниченията върху междуградските превози и пътувания.

Премахват се ограниченията и мерките в курортните комплекси, но при спазване на изискванията за носене на маски, хигиенни мерки и социална дистанция.

Отварят се киносалоните, театрите и концертните зали. Премахват се ограниченията за броя посетители на сватбите.

Премахва се и ограничителната мярка за броя на посетителите и масите в ресторантите, заведенията за хранене, бюфетите и др. Отварят се кафенетата, игралните зали, чайните градини на открито. Изключение правят обаче заведенията за пушене на наргиле, които ще продължат да бъдат затворени и след 1 юли, защото се считат за рискови за разпространение на пандемията.

Всички работни места, които са били затворени заради пандемията, ще заработят нормално от днес.

Музиката в заведенията, концертите, музикалните зали ще бъде разрешена само до полунощ.

Мероприятията на неформалните организации, синдикати, асоциации, дружества, професионални и кооперативни сдружения, манифестации и други масови прояви ще се провеждат при спазване на изискванията за носене на маски, хигиена и социална дистанция, най-малко от 4 кв.м на открито и 6 кв.м на затворени места.

Тези условия ще се прилагат и при провеждане на фестивали, концерти, лагерсборове и други изяви от този род.

Сватбите, сюнетите и други свързани с тях тържества ще се провеждат без ограничения за броя на участващите, но с музика само до полунощ.

В градския транспорт ще се пътува с маски, но без ограничения на седалките.

Възрастните над 65 години и лицата под 18 години отново ще пътуват без ограничения в масовия транспорт.