Днес в Турция се отбелязва първата годишнина от неуспешния опит за държавен преврат. Според турските власти Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад пуча, извършен в нощта на 15 срещу 16 юли миналата година.

Малко преди полунощ на 15 срещу 16 юли 2016 г. телевизионна водеща прочете в ефира на държавната телевизия ТРТ съобщение, оповестяващо вземането на властта от армията, пише Dnes.bg. По-късно самолети на военновъздушните сили бомбардираха държавни институции, сред които парламента в Анкара. По улиците на Истанбул и Анкара се появиха танкове.

Превратът бе осуетен с помощта на гражданите, които по призив на президента Реджеп Тайип Ердоган излязоха по улиците в страната. Близо 250 души бяха убити и над 2 хиляди бяха ранени.

Тази седмица в цяла Турция се организират мероприятия за отбелязване на 15 юли, който бе обявен за Ден на демокрацията и националното единство. Президентът Ердоган обяви вчера, че в събота в страната ще започне "национално демократично бдение". Бдението ще започне в 12,13 часа, като имами в различни части на страната ще рецитират Корана едновременно, информира Анадолската агенция.

Ердоган добави, че бдението ще продължи до полунощ на 16 юли. Той посочи, че гражданите ще могат да присъстват на церемониите и мероприятията, в които участва самият той.

В 13 часа днес ще се състои заседание на парламента със специална програма, а в 15 часа се предвижда среща с чуждестранни журналисти. В Истанбул, на моста над Босфора, който бе наречен "Мост на геройски загиналите на 15 юли", тъй като там бяха спрени танковете на пучистите, ще бъде направена възстановка на събитията. Градският транспорт ще бъде безплатен за гражданите.

В 18,30 часа в Истанбул ще започне поход на националното единство с участието на Ердоган, ветерани от преврата и роднини на загиналите. Президентът ще държи реч пред присъстващите след излъчването на документален филм за 15 юли. Той ще участва и в церемония по откриването на паметник на загиналите при пуча.

По-късно се очаква той да замине за Анкара, където ще говори в парламента в 2,32 часа на 16 юли (точно когато преди година пучистите бомбардираха парламента). В столицата Анкара ще бъде и кулминацията на тържествата. В неделя ще бъде изчетена сутрешна молитва в джамията Бештепе, а след това пред президентския дворец Бештепе ще бъде открит тържествено Мемориал в памет на жертвите от опита за преврат.

От своя страна живеещият в изгнание в САЩ турски проповедник Фетхуллах Гюлен отправи сериозни обвинения към правителството в Анкара в изявление, разпространено в навечерието на първата годишнина от неуспешния опит за преврат, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"След този трагичен случай животите на толкова много невинни хора бяха почернени", посочва Гюлен.

"Те бяха незаконно уволнени от работа, арестувани, пращани в затвора и дори изтезавани - всичко това по нареждане на правителството", казва още той.

По думите му хората биват лишавани от препитанието си, докато властите провеждали лов на вещици, за да "отстранят" всеки, за когото решат, че е нелоялен към президента Реджеп Тайип Ердоган.