Националната разузнавателна организация на Турция (MIT) залови основен заподозрян терорист за бомбен атентат от 2013 година, отговорен за смъртта на 53 души, предаде „Хабертюрк“, цитиран от Флагман.

Юсуф Назик е бил заловен от турските служби при операция в западната сирийска провинция Латакия. Мъжът, чието име фигурира в списъка с най-издирваните терористи, е бил задържан от агентите и отведен в Турция за разпит.

Терористичният атентат преди пет години беше извършен в южната турска провинция Хатай до границата със Сирия. Тогава турските служби обвиниха режима на сирийския президент Башар Асад за атаката. Турският гражданин Назик направи самопризнания, че той и негови приятели стоят зад бомбеното нападение.

Това е поредната задгранична операция на турското разузнаване. През последните месеци службите задържаха лица, свързани с гюленистката организация „Фето“ при акции в Косово, Габон, Молдова и Украйна – в сътрудничество с месните служби. Анкара обвини Гюлен за организирането на преврата в Турция през 2016 година.