Анкара. Цените на почивките в Турция през настоящата година може да се увеличат с 15% в сравнение със стойността им през 2017 г. Това бе съобщено от директора по продажбите на руския туристически оператор "Интурист" Сергей Толчин в рамките на пресконференция при откриването на регионален форум в Екатеринбург, предава Интерфакс-Туризм.

Експертът приведе данни от представители на бранша, които отчитат повишаване на цените на ваканциите в Турция. Причината е свързвана с увеличаването на цените на керосина, горивото за самолетите. В същото време - обяснява Толчин, хотелиерите не може да предлагат непрекъснато максимални отстъпки за престой, тъй като са им необходими приходи за поддържане на съоръженията за настаняване. При това положение неизбежно се стига до увеличаването на цените на пакетите за почивка в Турция, предава Радио "Фокус" в рубриката "Балкански туристически часовник".

По-рано турският министър на културата и туризма Нуман Куртулмуш заяви, че през 2018 г. Анкара очаква страната да бъде посетена от 35 милиона туристи, пет милиона от които - от Русия. Министърът подчерта, че след преодоляване на кризата в двустранните отношения между Москва и Анкара, Турция е успяла постепенно да върне руските туристи в курортите си - тенденция, която ще бъде запазена и през настоящата година, пише Focus-news.net

Куртулмуш подчерта, че на руските туристи може да бъдат предложени комбинирани пакети за почивка в страната, които да включват отдих на морето, но и възможност са посещение на исторически центрове като Истанбул или античните градове в страната. Отбелязвайки, че Москва е един от най-важните партньори на Анкара в областта на туризма, министърът обяви, че 2019-та година ще бъде посветена на Русия и Турция, и в двете страни ще бъдат организирани множество събития с цел опознаването на културата на двете нации.