Ръководният орган на Гръцката православна църква, Светият синод, обяви, че църквите ще останат затворени през всички великденски празници заради епидемията от новия коронавирус, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

С наближаването на православния Великден на 19 април Светият синод заяви, че "напълно разбира тревогата на Гърция в този жизненоважен момент", предава БТА.

Гръцката църква прикани вярващите да се молят у дома и увери, че "ще излъчи Светата литургия със средствата на новите технологии".

В църквите ще се допускат само неколцина свещеници, но никакви хора от широката общественост.

В страна с над 90 процента православни християни правителството преди две седмици взе тежкото решение да преустанови всякакви богослужения във всички църкви, освен траурните церемонии. То освен това предупреди, че тази година няма да се разрешат традиционните празненства по Великден със семейни събирания на открито и масово печене на агнета.

Светият синод заяви още, че Гръцката православна църква дава 150 000 евро в подкрепа на здравната система и че членовете му ще дарят част от заплатата си за същата цел.

В Гърция са потвърдени 1415 заразени с коронавируса и 50 починали при население от 11 милиона души.