Трима души загинаха, а 11 бяха ранени при катастрофа между пътнически и товарен влак тази нощ в Централна Хърватия, предадоха Асошиейтед прес и агенция Хина. Осем от пострадалите са чуждестранни граждани, най-вероятно мигранти.

Сблъсъкът между двата влака е станал около 21,30 ч местно време близо до град Новска, който се намира в района на границата на Хърватия с Босна и Херцеговина.

"Сблъсъкът е бил силен", каза премиерът Андрей Пленкович, който пристигна на мястото на катастрофата с други официални представители. Пленкович съобщи, че ранените пътници са хоспитализирани, като сред тях има както хърватски граждани, така и чужденци.

Пътническият влак е пътувал от Винковци до Новска. Инцидентът е станал около 10 минути преди да достигне крайната си дестинация. Композицията се е ударила в спрял поради авария товарен влак, който е дерайлирал след удара. В товарния влак се е намирал само машинистът, който е хоспитализиран.

Хърватският премиер не коментира причините за катастрофата, информира ХИНА. Има подозрения, че машинистът на пътническия влак е преминал на червена светлина. Разследването по случая продължава.

Говорител на местната полиция съобщи, че сред пострадалите има осем чуждестранни граждани от африкански и азиатски произход, най-вероятно мигранти. Не е ясно дали те са се намирали в пътническия или в товарния влак, както и от каква националност са, но, според преводачите, поне някои от тях са от Иран, посочва ХИНА.

Всичките 11 ранени при катастрофата са в стабилно състояние, съобщи директорът на службата на Червения кръст в Новска Зоран Пърпич пред агенция ХИНА. Министърът на здравеопазването Вили Берош посети ранените пътници.

Трима от пострадалите мигранти, които са били с леки наранявания, вече са изписани от болницата в Славонски Брод и полицията ще предприеме предвидените от закона действия спрямо тях, информира ХИНА.

Премиерът Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович изказаха съболезнования на близките на загиналите. Пленкович благодари на службите за спешна помощ за бързата реакция. Миланович заяви, че очаква разследването да установи причините за инцидента, за да бъдат отстранени всички пропуски и недостатъци в железопътната система и подобни трагедии да не се повтарят.