Пътнически самолет, кацащ на летище в Истанбул, не е успял да се задържи на пистата и се е разцепил на три части, при което са загинали трима души и са ранени 179 други, предават световните медии.

Самолетът Pegasus Airlines е превозвал 177 пътници и шестима членове на екипажа от Измир към летището Sabiha Gokcen в Истанбул.

Boeing 737 се е опитвал да кацне в условията на тежки метеорологични условия при силен вятър и дъжд. След тежката катастрофа, летището е затворено и полетите отклонени.

По-голямата част от хората на борда са били турци, но местните медии цитират данните на авиокомпанията, че има 22 чуждестранни пътници от 12 други страни. Смята се, че малък брой деца са били на борда.

Няма пострадали български граждани при самолетната катастрофа на истанбулското летище „Сабиха Гьокчен“, довела до жертви и ранени, съобщиха от българското Министерството на външните работи (МВнР).

По информация на българското генерално консулство в Истанбул местните власти са потвърдили, че на борда на самолета не е имало наши сънародници. 

"За съжаление самолетът на Pegasus Airlines не е могъл да се задържи на пистата поради лошите метеорологични условия и е паднал на около 50-60 м от края на пистата", заяви губернаторът на Истанбул Али Йерликая. 

Към момента работата на летището е възстановена, а прокуратурата е започна разследване на катастрофата.

Снимки: Ройтерс и АПФ