Вечерта на 15 юли 2016 г. Военните сили в Турция правят опит за преврат срещу действащия президент Реджеп Ердоган. Загиват 251 души. Ранени са над 2000. Обявено е военно положение. Следват арести на десетки хиляди държавни служители и турски граждани. Появиха се дори спекулации, че това е изсценировка на правителството, който цели едно единствено нещо - затягане на контрола на Ердоган и затвърждаването на властта му над структурите в държавата.

За това говорят и последващите събития. На референдум на 16 април 2017 г. беше одобрена промяна в турската конституция и беше въведена президентска система със засилени правомощия на държавния глава. Тя окончателно влезе в сила след изборите от 24 юни 2018 г.

Припомняме, че по време на пуча Ердоган беше извън страната. Хората по цял свят станаха свидетели и на медийното отразяване на атентата - кадри на живо показваха големи бойни машини по улиците на Анкара, а всичко това се случваше и в контекста на няколко терористични атаки, станали факт в Европа. Иначе казано - нивата на безпокойство бяха изключително високи.

Бяха затворени редица частни училища, университети, над 40 телевизии и радиостанции, 70 вестника, почти 1800 сдружения. Във връзка с опита за преврат бяха заведени 41 отделни масови съдебни процеса.

Анкара обвини за преврата живеещия в САЩ Фетхуллах Гюлен и ръководена от него терористична организация (FETO). рция също обвинява FETO в дългогодишна кампания за сваляне на държавния ред чрез проникване в турските институции, предимно в армията, полицията и съдебната система. Самият Гюлен отхвърля спекулациите, а от Вашингтон застават зад него и отказват да изпълнят искането на Анкара за екстрадиция.

След неуспешния опит за преврат 15 юли е обявен за официален празник в Турция. Обявен е за Деня на демокрацията и националното единство. За днес са планирани редица официални събития. Над 1500 възпоменателни събития ще бъдат организирани в цялата страна, а градският транспорт в Истанбул през целия ден ще бъде безплатен.