Нова криза изправи гърци и македонци едни срещу други, като този път спорът е породен от мусаката, съобщава британският в."Таймс".

В публикацията, цитирана от турската телевизия НТВ, се посочва, че кризата възникнала на кулинарен панаир в Германия, където на щанда на Македония била сервирана мусака с претенцията, че това ястие е национален символ на страната.

Гръцки готвачи били шокирани да видят ястието, сервирано под плакат с надпис "Македонската кухня - вкусът на традицията". Гръцки собственик на ресторант разказал, че македонците представяли не само мусаката за свое национално ястие, но също и "гръцкото кисело мляко и гръцкото кафе".

Македонските готвачи обаче настоявали, че "мусаката от векове принадлежи на Македония".

В знак на протест срещу тези претенции собствениците на ресторанти и таверни започнали да споделят снимки на сготвени от тях мусаки, за да изтъкнат гръцката им принадлеждност.

"Таймс" напомня, че Атина отдавна възразява срещу използването на името Македония като наименование на бившата югорепублика и внушенията, свързани с историческата личност на Александър Велики.