Зелената светлина на светофара е за прибиране вкъщи, а червеното е за оставане у дома. През последните дни светофарите в големи турски градове примигват с тези съобщения, пише в. „Сабах”, цитиран от Монитор. 

Правителството в Анкара нареди оставането вкъщи, но ако това все пак не е било чуто, посланието идва от светофарите. В Турция по социалните медии, по телевизорите, на екрана на мобилния телефон, повсеместното съобщение мига като предупреждение, за да не се разпространи новият коронавирус.

Вярно е, че все по-малко хора излизат, вслушвайки се в предупрежденията на правителството, но все още има, макар и ограничен, трафик по улиците. Поради което местните администрации сметнали, че светлините ще напомнят на хората да останат у дома. “Предполага се, че светофарите ще събудят съзнанието за настоящата ситуация и мотивират хората да останат у дома”, заяви директорът за движение в общината в Сакария Мурат Пехливан пред немската агенция ДПА.

Светлините бяха монтирани миналия четвъртък на пет кръстовища с голямо натоварване в центъра на града, включително в близост до джамия и обществена болница. За пешеходци с увредено зрение, записаното съобщение предупреждава хората да поддържат разстояние, когато чакат на червена светлина. Когато става зелено, се чува: „Вече можете да преминете през улицата. Останете вкъщи за здравето си.“ На тези кръстовища са монтирани и дезинфектанти.

Пехливан каза, че общината е получила положителни отзиви за тази инициатива. Засега все още няма идея какво да показва или говори жълтото на светофарите, но Пехливан казва, че вече се появяват предложения с чувство за хумор от рода на „Излез малко на свеж въздух”.