Дуръс е най-сериозно пострадал град в Албания след земетресението от 6,4 по Рихтер. Много от жителите му прекараха нощта навън – на палатки на стадиона в града.

Те очакват хуманитарна помощ – храна, вода и топли завивки, тъй като вероятно и следващата нощ ще прекарат там.   

Мирослав Митов – временно управляващ посолството на Бългрия в Албания, обясни за bTV, че по последни официални данни жертвите на труса са 24 души, 47 са спасените, а над 450 са ранени и им е оказана първа помощ. Двама братя от Косово са сред загиналите. 

Ден на траур в Албания, жертвите на земетресенията станаха 21Два силни труса разлюляха страната, ранени бяха близо 600 души

„Земетресението се случи в ранните часове на деня, уплахът е голям, страхът още не ни е напуснал. Няма жертви сред състава на мисията и сред българската общност. Няма постъпили сигнали за пострадали български граждани”, обясни още Мирослав Митов. 

По думите му правителството в Албания преговаря с хотелиери да се осигури подслон на хората, останали без дом.

Младен Маринов: България готова да помогне на Албания след трусаРазпореждането е на премиера Бойко Борисов

Освен големите разрушения, в страната има проблем и с комуникациите - с електричеството и интернета. 

„Земетресението беше много силно, лошото е че всички спяха – не знаеш какво става, гледаш да се спасиш, в моя блок има много щети. След 4 ч. всички излязоха навън, моето семейство се прибра към 22 ч. вечерта. Хората бяха изплашени и ги беше страх да се приберат по домовете си, някои прекараха нощта в колите си”, разказа жител на Тирана, преживял земетресението.