Законопроект за употребата на македонския език предвижда по-нататъшно утвърждаване на македонския език в чужбина чрез обновяване на стария и отваряне на нови македонски лекторати в чужди университети, във висшите училища и научни институции, занимаващи се със славистика.

Това се отнася особено за съседните на Македония държави, в които македонски език изобщо не е изучаван досега, като България, Сърбия, Албания, Косово, както и за Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, Италия, Унгария, Румъния, Турция, информират от правителствената пресслужба.

Македонски език ще се изучава в културните центрове на посолствата на Северна Македония в чужбина по настояване македонците от диаспората.

Законопроектът предвижда задължително набиране или наемане на преподаватели по македонски език във всички държавни и обществени институции. Предвижда се задължително изучаване на македонски език във всички висши учебни заведения в рамките на два семестъра, каквато практика до момента не съществува.

Новият закон има за цел не само да повиши и засили използването на македонския език на всички нива, но и да привлече всички граждани, за които той не е майчин.

Законът е съобразен с евроатлантическата интеграция на страната и официалното използване на македонски език в тези институции, както и за противодействие на всички атаки и отричането му у нас и в чужбина, на каквито, за съжаление, сме свидетели през ХХI век в Европа.