Правителството на Република Северна Македония ще изложи позицията си по френското предложение за вдигане на българското вето, след като стане ясна единната позиция на европейските лидери.

Нямаме официално отправено предложение, заяви външният министър на РСМ Буяр Османи и уточни, че той има достъп до документа с френското предложение и в момента се прави анализ, предаде БНР.

"Не искам с нашите позиции да се злоупотребява нито в дебата в София, нито да се покажем с позициите си сега, без да знаем какви ще бъдат позициите на всяка една от страните членки. Така е направена преценка, че трябва да работим със страните членки сега, но ще дадем позицията си, след като чуем всички за текста и след като анализът приключи", казва Османи.

Едва след като България каже своята позиция, тогава и ние ще кажем нашата, уточни той.

Опозицията в Република Северна Македония организира тази вечер в Скопие протест пред сградата на правителството с искане за предсрочни избори.

Твърде много е! - това е мотото на протеста, организиран от ВМРО-ДПМНЕ тази вечер. Вчера лидерът Християн Мицкоски заяви, че ако Скопие приеме българските искания, това означава асимилация и допълни, че е по-добре Република Северна Македония да не влиза въобще в Европейския съюз.

Премиерът Димитър Ковачевски пък организира среща на коалиционните партньори, на която ще се препотвърди позицията да провеждане на редовни избори през 2022 година заедно с вота за президент на страната.