Федерацията на строителните синдикати (ФНСС) към КНСБ се обяви срещу нечовешките условия, на които са били подложени строителите на най-голямото летище в Европа в Истанбул, което бе символично открито вчера. В писмо ФНСС се застъпва и защитава правата на работниците, които изграждат огромното съоръжение. Синдикатите питат: "Колко човешки живота струва най-голямото летище в Европа?"

То е един от най-престижните проекти на президента Ердоган. Каква обаче е истинската му цена, изчислена чрез живота на работниците, които се трудят по него?, се казва в официално позиция на ФНСС. Синдикатите обясняват, че за да бъде приключен строежът на летището в рамките на обявения срок, от 4 години на обекта работят над 30 000 работници.

Техните права обаче често биват нарушавани. Около 15 000 души живеят в един лагер в гората. Помещенията, в които спят не отговарят на стандартите, храната е лоша, има дървеници в спалните помещения, няма топла вода. Някои от работниците не са получавали заплата повече от шест месеца. Още от самото начало на строителните работи е имало редица нарушения, които така и не са били преустановени, тъй като отговорните за строежа са искали да пестят разходи, пишат от федерацията.

ОТ ФНСС припомнят и за протеста на работниците на летището от месец септември, когато те недоволстваха срещу нечовешките условия на труд и живот. В хода на протеста бяха задържани близо 500 работници. Тогава вместо да се справя с неотложните и законни техни искания, жандармерията подкрепи работодателите и се отърва от протеста, използвайки сълзотворен газ и водни струи като арестува повече от 400 работници, включително и председателя на Прогресивния съюз на строителните работници.

По данни на Прогресивния съюз на строителните работници в Турция, досега смъртните случаи на строителната площадка са 37. ФНСС допълват, че на обекта заедно с хилядите турци работят и мигранти от страни като Непал. Близките на жертвите пък бивали заплашвани, за да не стигнат въпросните случаи до съда.

Правителството игнорира оплакванията на работниците и преследва една-единствена цел - най-голямото летище в Европа с капацитет да обслужва до 90 милиона пътници на година да бъде открито навреме. Вложените средства в строежа са близо 11 милиарда евро. А ние се питаме още колко строителни работници ще загубят животите си в построяването му, питат синдикатите.