Шефката на македонската спецпрокуратура Катица Янева подаде оставка. Това стана, след като премиерът Зоран Заев обяви, че в петък ще има заседание на ръководството, на което ще бъде включен проектът на законопроект за прокуратурата.

"Получих работата в изключително трудни обстоятелства и напълно бях наясно със задачата, която ми беше дадена. За мен беше чест да служа на държавата и да бъда ръководител на изключително професионален прокурорски екип, разследващ екип и екип от служители, които работят безрезервно и усърдно. В продължение на месеци следя медийното отразяване на преговорите между работните групи на политическите партии за бъдещето на специалната прокуратура", заяви Янева.

В заключението на изявлението си тя уточнява, че оставката ѝ ще влезе в сила в момента когато политическите партии постигнат съгласие по новото законово решение.

Мандатът на Янева изтича на 15 септември. До тогава управляващите и опозицията трябва да постигнат консенсус за бъдещето на македонската спецпрокуратура, информира БГНЕС.