Жандармеристи използваха сълзотворен газ, за да разпръснат демонстранти, които блокираха движението по два от големите булеварди в Букурещ. Очаква се около 1 милион души, включително от чужбина, да протестират срещу съдебната реформа и корупцията на масов митинг в цяла Румъния.

Призивът по време на демонстрацията на Площада на победата ще е за оставка на лявото правителство и предсрочни избори. Такъв протест на хора, събрали се от чужбина, досега не е имало в ЕС. Асошиейтед прес съобщава за колони от автомобили с живеещи зад граница румънци, които пресичат граничния пункт Борш на границата с Унгария, прибиращи се в родината си за протеста. Още вчера сутринта на Площада на победата в Букурещ пред сградата на правителството беше издигната първата палатка, отбелязва информационният сайт Зиаре.

Голяма част от около трите милиона румънци, които живеят в чужбина, казват, че са напуснали страната заради корупцията, ниските заплати и липсата на възможности, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от dnes.bg .

Откакто Социалдемократическата партия спечели изборите през 2016 г., румънците редовно протестират срещу опитите на правителството да прокара нови закони, които според критиците ще отслабят антикорупционната борба.