Инаугурацията на новия президент на Северна Македония Стево Пендаровски се състоя днес в Скопие, предава ТАСС. Основната част от мероприятията се проведе в парламента на страната, където встъпващия в длъжност държавен глава положи клетва пред присъстващите.

На мероприятието присъстваха депутати, министри, лидери на духовенството, представители на армията и дипломатическия корпус, както и държавните глави на ред чужди държави.

Сред задграничните гости бяха президента на България Румен Радев, президента на Сърбия Александър Вучич, държавния глава на Албания Илир Мета и косовския президент Хашим Тачи.

След инаугурацията в президентската резиденция Вила Водно ще се състои тържествена церемония по предаване на президентските пълномощия на новия държавен глава, с висши военни и държавни почести, съобщава "Фокус".

След това ще се състои лична среща между досегашния президент Георге Иванов и Пендаровски, както в разговори на новия президент с държавните глави на България, Сърбия, Албания и дипломатически представители на други държави.