Сръбското правителство, което засилва военната мощ на страната, отново въведе часове по отбрана и сигурност в гимназиите близо три десетилетия след като те бяха отменени, предаде Ройтерс.

Първите подобни уроци бяха организирани от лектори от министерството на отбраната в белградска гимназия, съобщи министерството.

По време на комунистическия режим в бивша Югославия подобни часове бяха задължителни в училищата и университетите и включваха идеологическа пропаганда и основни умения за боравене с оръжие.

След като Югославия се разпадна с кръвопролитни войни през 1991 г., Сърбия отмени военното обучение година по-късно, а от 2011 г. сложи край на задължителната военна служба.

Миналия август президентът Александър Вучич намекна, че Сърбия може да върне задължителната военна служба, за да подобри бойната готовност на армията си.

У нас разговорът за военно образование се води вече десетилетие, но без особен напредък. И темата за връщане на казармата се вади периодично на общественото внимание, но засега не среща нужната подкрепа, нито сред обществото, нито сред политиците.

Преди месеци министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че в началото на 2019-та ще внесе законови поправки, с които да върне казармата, но не насила, а с куп стимули за младите, които се съгласят да бъдат безплатно обучени на основни военни умения.

Това все още не е факт, а дали ще стане?