Директорът на Службата за Косово в сръбското правителство Петър Петкович говори днес за трагичните събития в Косово на извънредна пресконференция в Белград, съобщава вестник "Политика".

На 24 септември в село Банска, на 55 километра северно от Прищина, след нападение срещу косовската полиция от група въоръжени мъже и последвала престрелка между тях в православен манастир наблизо загинаха един косовски полицай и най-малко трима от нападателите. Косовските власти определят сблъсъка в Банска за терористичен и обвиняват за него Сърбия. Белград отрича да има нещо общо с него. Сръбският президент Александър Вучич каза, че нападателите са били местни сърби от Косово, "които вече не могат да издържат на терора на (премиера) Курти".

Според Петкович косовска полиция иска да скрие някои доказателства и истината, а именно, че предали се сърби в Банска са били убити хладнокръвно и брутално.

Полицията на Косово по време на операцията си в Косово е убила предали се сърби, разстрелвайки ги от упор. Това заяви днес на извънредна пресконференция в Белград Петър Петкович.

"Вече четвърти ден Прищина крие телата на убитите сърби и за нас е особено важно да видим телата (...), защото ще има видими рани, които ясно ще покажат, че са убити от близко разстояние“, каза Петкович.

"Молим международната общност да накара (косовският премиер) Албин Курти да спре всички актове на сплашване и атаки срещу сърби в северната част на Косово и Метохия, ако това не се случи, ще се стигне до сръбска реакция, прекомерна реакция“, подчерта Петкович, добавяйки, че Сърбия изисква "независимо разследване с участието на международни експерти и сръбски патолози“, което ще потвърди факта, че "сърбите са убити хладнокръвно, болезнено и брутално от косовската полиция".

Сръбският президент Александър Вучич в обръщение към нацията вечерта на 24 септември каза, че представители на КейФОР по същество са дали картбланш на Курти да убива сърби по време на инцидента в Северно Косово. По думите му представители на КейФОР са подпомогнали полицията на Косово в операция срещу местните сърби.

По-рано Курти публикува снимки на маскирани въоръжени мъже, твърдейки, че са нападнали полицията с подкрепата на сръбските власти. Той съобщи, че косовските правоприлагащи органи провеждат операция по задържането на заподозрените. Според Курти през нощта на 24 септември един служител на реда е бил убит, а втори е ранен. По-късно Вучич съобщи, че полицейските части на Косово са убили трима сърби и са ранили тежко двама. Според сръбския президент след случилото се Белград никога няма да признае независимостта на Косово.