Министърът на отбраната на Сърбия Небойша Стефанович заяви днес, че самолетът, който се разби край Кавала, е собственост на фирмата "Меридиан Лтд." от Украйна, съобщи Танюг.  Самолетът, който е излетял от Ниш, е превозвал 11,5 тона продукция на сръбската отбранителна индустрия за Бангладеш, чието министерство на отбраната е купило тази продукция. На извънредна пресконференция Стефанович заяви, че самолетът е излетял в 20,40 часа от Ниш и е превозвал мини за минохвъргачки и учебни мини за крайния купувач Бангладеш. По думите на сръбския министър на отбраната самолетът е имал предвидени технически кацания в Аман, Ахмад Абад и Дака - като крайна дестинация.

Отцепиха района около разбилия се военен самолет, чакат ядрено-биологична защита"Господ да ни пази селото", молят се жители на Палеохори

При падането на самолета осем членове на екипажа са загинали, сред тях не е имало сръбски граждани, заяви Стефанович.

Експерти ще претърсят днес мястото на самолетната катастрофа в северна Гърция, за да утвърдят какъв е бил товарът на самолета, съобщи същевременно АП. Агенцията допълва, че летателният апарат е модел АН-12 и се е разбил малко преди 11 часа вечерта местно време на около 40 км западно от международното летище в Кавала, предаде БТА. Според информацията на АП крайната дестинация е била Аман, Йордания. Минути преди падането на самолета пилотът е съобщил на контрольорите на въздушния трафик, че има проблем с един от двигателите и трябва да направи спешно кацане. Самолетът е бил насочен към летището в Кавала, но не е успял да стигне до летището.                

Хората, живеещи близо до мястото на катастрофата, бяха посъветвани да не отварят прозорците си през нощта, да не напускат домовете си и да носят маски. Властите заявиха, че не знаят дали на самолета е имало опасни химикали, включително такива, които се съдържат в батериите. Екипи от експерти по експлозивите скоро ще пристигнат на мястото на инцидента. Те ще бъдат подпомогнати от експерти от гръцката Комисия за атомна енергия, заявиха гръцките власти. Пожарната служба е отцепила района в радиус от около 400 метра.