Румънски прокурори заведоха наказателно дело срещу пенсиониран полицай, който заразил шест души с коронавирус, след като скрил факта, че се е върнал от пътуване в Израел, съобщава сайтът Хотнюз. 60-годишният мъж е бил настанен в болницата на министерството на вътрешните работи "Димитрие Джерота" в Букурещ на 5 март. Според съобщение на Групата за стратегическа комуникация мъжът е обвинен в престъплението "възпрепятстване на борбата с болестите", предвиждащо затвор от един месец до две години или глоба.

Мъжът скрил от властите, че се е върнал от Израел на 26 февруари. В момента на постъпването си в болницата той заявил, че не е пътувал извън страната през последните два месеца. След потвърждаване на диагнозата му цялата болница "Димитрие Джерота" беше поставена под карантина.

Сред заразените от бившия полицай е 3-годишно дете (негово внуче) и бременна 30-годишна жена (негова снаха), работеща в кметството на Букурещ. Днес беше потвърдено, че сред заразените е и лекар гастроентеролог от болницата на вътрешното министерство.

Броят на заразените с коронавирус в Румъния достигна 37 души, като един от пациентите е приет в интензивното отделение на болницата за инфекциозни болести "Матей Балш" в Букурещ, съобщава сайтът Зиаре.

В Италия глобяват хора, излезли през нощта и участници в траурни шествия

Да отидеш да си купиш цигари или да потърсиш услугите на проститутка - това не е достатъчно сериозна причина, за да излезеш през нощта в Италия, в момент в който над 600 души починаха от усложнения след заразяване с новия коронавирус, предава Франс прес, цитирана от dnes.bg.

Тридесет и три годишен мъж беше задържан от полицията, докато се разхождал през нощта в Торино, областта Пиемонте. При разпита той със смутен вид казал, че търсел проститутка. Пак там 40-годишен безработен, който шофирал в 4 ч. през нощта, бил спрян от карабинерите и като извинение, че се намира навън, казал, че искал да си купи цигари. И двамата нарушители са били глобени.

От вторник в опит да спре разпространението на новия коронавирус италианското правителство забрани всякакво движение, което не е свързано с професионална дейност или здравни причини. Първите санкции бяха наложени още в първия ден на въвеждането на новите мерки. Четиридесет и осем души бяха глобени за участие в погребално шествие в Сицилия в нарушение на правителствените разпоредби, съгласно които се преустановяват временно и сватбите, и погребенията.

Глоби и затвор за сеене на заразата по света

В България се предвижда една година затвор за всеки, който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразителна болест. Ако деянието е извършено по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация. Това е записано в чл. 355 от Наказателния кодекс. Наказанието е предвидено в случаи като истерията с коронавируса.

От вторник в опит да спре разпространението на новия коронавирус италианското правителство забрани всякакво движение, което не е свързано с професионална дейност или здравни причини. Тези, които нарушат карантината са заплашени с глоби и 3 месеца затвор. Да отидеш да си купиш цигари или да потърсиш услугите на проститутка - това не е достатъчно сериозна причина, за да излезеш през нощта в Италия, в момент в който над 600 души починаха от усложнения след заразяване с новия коронавирус, предаде Франс прес. Тридесет и три годишен мъж беше задържан от полицията, докато се разхождал през нощта в Торино, областта Пиемонте. При разпита той със смутен вид казал, че търсел проститутка. Пак там 40-годишен безработен, който шофирал в 4 ч. през нощта, бил спрян от карабинерите и като извинение, че се намира навън, казал, че искал да си купи цигари. И двамата нарушители са били глобени. Четиридесет и осем души бяха глобени за участие и в погребално шествие в Сицилия в нарушение на правителствените разпоредби, съгласно които се преустановяват временно и сватбите, и погребенията.

Седем години затвор грози пък всеки човек в Израел, ако умишлено заразява останалите с коронавирус. Гърция е въвела 2 години лишаване от свобода за онези, които с действията си излагат на риск от вируса убиец гражданите. Ако бъде бъде нарушена в Чехия, пациентът го грози глоба от 3 милиона чешки крони, или 130 хиляди долара.

В Китай за нарушаване на мерките срещу опасното заболяване са възможни няколко тежки наказания - 10 години затвор, доживотен затвор или смърт. За умишленото прикриване на симптоми на коронавирус съдебните власти в Китай имат възможност да отсъдят на смърт "нарушителите".

В Тайван мъж, който е показал симптоми на коронавирус, е бил глобен със солидната сума от 10 хиляди долара. В Южна Корея съществува възможност за престой в затвора, ако се прекъсне въведена карантина за съмнения на коронавирус.

Здравните и правителствените служители в Сингапур заплашват пациентите с коронавирус с хиляди долари глоби или дори затвор, ако лъжат разследващите за тяхната история на пътуванията.