Министерството на националната отбрана на Румъния ще закупи 200 ракети за системите “Пейтриът” на стойност над един милиард евро, като подходът е част от съюзнически договор. Това става ясно от прессъобщение на ведомството, публикувано и на официалната му страница в социалната мрежа Фейсбук, предаде "24 часа".

“В рамките на това консолидирано многонационално придобиване, което използва принципите на Европейската инициатива за противовъздушна отбрана ESSI (European Sky Shield Initiative), Румъния ще придобие 200 ракети PAC-2 GEM-T”, се посочва в информацията.

Министерството на националната отбрана на Румъния поиска и получи одобрението на парламента за участие в тази съвместна програма за обществени поръчки. Прогнозната обща цена за целия пакет от 200 ракети, предназначени да допълнят бойните запаси на румънската армия, е 1,09 милиарда евро без ДДС, предаде БТА.

„Това придобиване доказва, че Алиансът има адекватни решения и се адаптира към ситуацията със сигурността, пред която сме изправени в Източна Европа, с началото на агресивната война на Русия срещу Украйна. Смятам, че този проект е успешен модел на сътрудничество между съюзниците и пример за развитие на производствения капацитет за отбрана, който заслужава да бъде възпроизведен на европейско ниво“, заявява министърът на националната отбрана на Румъния Анджел Тълвар, цитиран в прессъобщението.

Той добавя, че за да изпълни целите на отбранителната политика на Румъния, ведомството ще продължи стъпките за придобиване на военна техника и боеприпаси от последно поколение.