Шансовете на Румъния да влезе в Шенген до края на 2024 г. нарастват значително благодарение на действията, които съм предприел в Съда на Европейския съюз срещу Съвета на ЕС. Това заяви на пресконференция в град Бистрица лидерът на румънската партия „Народно движение“ (PMP) и депутат в Европейския парламент Еуджен Томак. Той продължава да настоява за отмяна на решението от миналия декември, с което Румъния и България бяха отхвърлени за членство в Шенген.

„Вярвам, че нещата ще се случат до година и половина. Няма друг, по-бърз начин, защото Швеция предложи на дневен ред темата за Шенген, но без опция за разширяване. Австрия все още е против, тя ще бъде против и през юни. А от есента на следващата година всички ще влязат в предизборната кампания. Не виждам как Шенген ще може да бъде тема преди това“, коментира Еуджен Томак, цитиран от Аджерпрес.

Той се надява петицията, която е инициирал сред румънските граждани за подкрепа на присъединяването към пространството без граници, да накара Европейския парламент да се включи активно в процеса.

„За нас е важно посланието на гражданите, което изпращаме чрез тази петиция – „Подпишете за Румъния в Шенген“. В следващия период ние също ще излезем на улицата, ще отидем да говорим с хората, ще се опитаме да убедим румънците да ни подкрепят. Едно е да отидеш с 50 000 подписа, друго е да имаш милион подписа, които да поставиш на масата на Европейския парламент“, добави Еуджен Томак.