Нова мисия с хуманитарна цел, включваща три самолета на румънските военновъздушни сили, е организирана днес в подкрепа на пострадалото от разрушителните земетресения население в Турция и Сирия, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от Аджерпрес.

Самолет C-130 Херкулес, който ще кацне в Бейрут, Ливан, и два самолета C-27J Спартан, които заминават за Газиантеп, Турция, транспортират около 22 тона продукти, дарени от румънската държава.

Транспортът на помощта за бедстващото население се осъществява по искане на Департамента за извънредни ситуации на базата на решение на Националния комитет за извънредни ситуации от 9 февруари.

Според министерството на отбраната двата самолета C-27J Спартан са излетели от 90-а въздушно-транспортна база около 9:00 часа тази сутрин, а самолетът C-130 Херкулес ще излети за Бейрут в рамките на деня.

Вчера в Бейрут пристигна първата пратка хуманитарна помощ, изпратена от Румъния за сирийското население. Помощта, включваща палатки, матраци, легла и консерви, беше транспортирана с два самолета C-27J Спартан на румънските военновъздушни сили, които излетяха от Букурещ вчера сутринта.

Румънските военновъздушни сили са изпълнявали подобни хуманитарни мисии и през 2011 г., когато друго голямо земетресение стана в Турция, както и през 2019 г. в Албания, напомня министерството.