Неотдавнашната инвазия на гъста, слузеста утайка в Мраморно море в Турция, което свързва Черно море с Егейско море, заплашва да се превърне в регионална екологична катастрофа според турски биолози, цитирани от ДПА.

Сивкавото наслоение, известно като морска слуз или морски сополи, покри бреговете на Истанбул и други големи градски центрове около Мраморно море в началото на май.

Наподобяващото слуз вещество, цъфтеж на микроскопични водорасли, задушава морския живот.

"Само въпрос на време е" преди слузта в Мраморно море да се разпростре до Черно море и Егейско море, предупреди хидробиологът Левент Артъз.

Екипът на Артъз от близо 20 експерти наблюдава 450 места в Мраморно море от началото на 2021 г., преди лепкавата субстанция да се разпростре в по-голямата част от морската повърхност.

"Антропогенната катастрофа" се създава от десетилетия, изострена от неконтролирано изхвърляне на промишлени и битови отпадъци във водата и "необратимо" отслабва екосистемата на Мраморно море според Артъз.

Артъз предупреди, че слузта не може да се разложи заради липса на кислород в Мраморно море.

"Това е на път да се превърне в международен проблем, биологичен коридор може бързо да пренесе субстанцията", предупреди той и призова съседните страни да вземат предпазни мерки.

Слузта вече драстично намали разнообразието на рибите в Мраморно за малко повече от година.

"Броят на видовете в една станция е спаднал до 20 от 200 през миналата година ... като цяло 60 % от видовете са изчезнали", добави Артуз.

Това е най -лошият резултат от 1954 г., когато биолозите за първи път започнаха да оценяват Мрамора, според Артуз.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган нарече морската криза "бедствие" през юни, когато обяви план за действие, който да помогне за облекчаване на неговите въздействия, включително почистване на слоя на повърхността.

Артуз смята, че подобни мерки са напразни, тъй като веществото вече е проникнало в дълбоките води на Мраморно.

Непречистените отпадъци и канализацията в дълбоките води трябва незабавно да спрат, добавя Артуз, цитирайки наскоро добавените канали за изхвърляне от съседните градове на Истанбул в Мраморно.

"Мраморно сега е мъртво море след три десетилетия на интензивно замърсяване. Надявам се околните морета да не претърпят същата съдба."