Република Македония ще смени името си и ще извърши промени в Конституцията на страната, с което се открива възможност за членство в Европейския съюз и НАТО.

Това решиха снощи 80 от 120 депутати в парламента в Скопие, които одобриха споразумението с Гърция. В него е записано името „Северна Македония”.

Днешният вот в Собранието е първият от поредица гласувания в сложна процедура, която би трябвало да приключи не по-късно от януари догодина. Македонските депутати одобриха промяната, след като в края на септември консултативен референдум по въпроса се провали заради неучастие на избирателите.

„Днес е исторически ден за Македония”, каза премиерът Зоран Заев, предава Нова тв.

„Черен петък за страната”, коментира опозицията.

Приветстваме решението на парламента в Скопие, с което се отваря процеса на европейска и евроатлантическа интеграция на страната. Това се казва в позиция на българското външно министерство, разпространена тази нощ.

„Вярваме, че това е най-правилното и единствено отговорно решение, което дава шанс за благоденствие на всички граждани в региона. Ще продължим да бъдем най-искрен и близък приятел в този процес”, допълват от МВнР.