Нанесоха удар върху наркотрафикантите - заловиха катамаран, превозващ 850 кг кокаин от Карибите до Европа, съобщиха от Европол, цитирани от БГНЕС.

Голяма балканска престъпна мрежа за трафик на наркотици, главно кокаин, от страни източници към Европа беше разбита при голяма международна операция. Тази операция удари сериозно и прекъсна един от контрабандните пътища от Централна Америка до Европа.

Това мащабно международно разследване е водено от Черна гора и подкрепено от Европол и правоприлагащи органи от Австрия, Хърватия, Франция, Португалия, Сърбия и Словения.

На 10 март служители на реда от Хърватия, Черна гора и Сърбия са арестували осем участници в престъпната група, за един от които се смята, че е нейният лидер. Оперативните дейности също са били подкрепени на място от двама следователи от Франция и Португалия.

Общо са претърсени 20 места (18 в Черна гора и две в Хърватия и Сърбия). От началото на операцията през 2017 г. са арестувани 12 лица - едно в Хърватия, 8 в Черна гора, четири в Португалия и едно в Сърбия, а петима други заподозрени очакват да им бъдат повдигнати обвинения.