Нараства броят на ранените при земетресението с магнитуд 5,1 бала по скалата на Рихтер, станало тази нощ в югоизточния турски окръг Адъяман, съобщи турският министър на здравеопазването Ахмет Демирджан, цитиран от телевизия НТВ.

Той посочи, че 35 от общо 39-имата ранени в момента са в болница, но нараняванията им не са тежки. Първоначално бе съобщено за 13 пострадали.

Трусът стана в 3.34 часа на дълбочина 7 километра, а епицентърът на земетресението е бил в района село Кърмаджък край град Самсат, информира турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

От 3 часа до 9 часа сутринта в областта са били регистрирани 32 вторични труса, последният от които е с магнитуд 3,8 бала по скалата на Рихтер, допълниха от АФАД.

При земетресенията бяха нанесени сериозни материални щети на много сгради в град Адъяман, град Самсат и в селата наоколо. По данни на местната управа напълно сринати със земята са две сгради, но на десетки други са нанесени сериозни щети. Сред поразените сгради са околийското управление и една джамия. Над 200 домашни животни са загинали.

Местните власти обявиха днешния ден за неучебен, а стотици хора продължават да стоят навън, страхувайки се от нови трусове. Гражданите се предупреждават да не влизат в сградите, които са понесли щети при трусовете.

Околийският управител на Самсат Седат Сезик заяви, че екипи на службата за действия при кризи и бедствия разчистват разрушенията, а ранените в болниците са в добро състояние.

Правителството започна работа за оценяване на нанесените щети и необходимостта от оказване на помощ, заяви премиерът Бинали Йълдъръм.

Адъяман се намира в смятан за силно земетръсен район в Югоизточна Турция. На 2 март миналата година той бе разтърсен от земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер, при което бяха разрушени около 80 на сто от жилищните сгради. От тогава десетки семейства все още обитават временни жилищни контейнери, оборудвани на мястото на разрушените.