Президентите на Русия и Турция се срещнаха в Астана, където се провежда срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия. Владимир Путин определи Турция като най-надеждния маршрут за доставки на газ до ЕС и предложи там да бъде изграден газов хъб. По думите му, подобен център може да стане платформа за определяне на цената на синьото гориво, което ще изключи политизирането на този въпрос. Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара може да работи с Москва за износа на зърно. Двамата лидери не са обсъдили конфликта в Украйна, съобщи Кремъл.

"Ако Турция и нашите потенциални купувачи в други страни са заинтересовани, можем да помислим за още един газопровод и изграждането на газов хъб на територията на Турция за продажби за трети страни, разбира се, европейски, ако те проявяват интерес", каза Владимир Путин.

"Решени сме да засилим и продължим износа на зърно, съгласно постигнатото в Истанбул споразумение, както и да доставяме през Турция руско зърно и торове за трети страни. Можем да работим за определянето кои да бъдат тези страни, но е важно с приоритет да бъдат бедните държави", каза Реджеп Тайип Ердоган.