Президентът на Македония Георге Иванов очаквано отказа да подпише договора за името с Гърция, въпреки че премиерът Зоран Заев го заплаши с импийчмънт, ако саботира споразумението.  Иванов заяви, че договорът застрашава идентичността на страната му и я поставя в зависимост и подчиненост от Гърция. За да влезе в сила, той трябва да мине и през референдум в Македония. Ако той не е успешен премиерът Заев се закани да подаде оставка.

Договорът за името "Северна Македония" сложи край на 27-годишния спор между Скопие и Атина за името и трябва да отвори вратите за присъединяването на балканската държава в ЕС и НАТО. 

Заев очаква индикация за започване на преговорите за членство още до края на юни, но засега все още някои страни членки, сред които и Франция, все още имат резерви, пише mediapool.bg. Във вторник външните министри на ЕС обсъждат въпроса в Люксембург.  Въпреки че преди ден македонският външен министър Никола Димитров предприе необичаен подход и обеща  "свеж" стимул – пакет пресни македонски домати, на всеки, който подкрепи започването на преговори със страната му, засега няма пълно съгласие по темата. 

Според някои държави членки Албания и Македония все още не са постигнали убедителни резултати в борбата с корупцията и състоянието на правовата държава. 

Започването на преговорите е един от основните приоритети на българското ротационно председателство на ЕС, но външният министър Екатерина Захариева призна, че все още има страни, които са скептични. 

В същото време има предизвикателства и пред самия договор, който не се приема от опозицията в Гърция и Македония. Управляващите и в двете страни са изправени пред силен натиск, включително от протести.