Президентът на Косово Вьоса Османи е поискала помощта на САЩ за ускоряване на процедурата по присъединяването на Косово към НАТО по време на среща с американския сенатор Джак Рийд, съобщи албанската редакция на Радио Свободна Европа.

В разговора си с Рийд в Прищина вчера Османи е подчертала, че САЩ „нямат по-големи съюзници и приятели в региона от Република Косово“ и определи косовския народ като „най-проамериканския в Европа и в света“.

Османи е благодарила на сенатор Рийд, който е председател на Комисията по въоръжените сили на Сената, за подкрепата на САЩ към косовските сили за сигурност (КСС), а именно включването на Косово в Акта за разрешение за национална отбрана през 2024 г. на Сената на САЩ.

„Косово се стреми към членство в НАТО и включване в "Партньорство за мир", затова подкрепата на САЩ е важна и необходима за забързването на този процес. Надяваме се Косово да стане възможно най-скоро част от „Партньорство за мир“ като крачка, предшестваща членството (на страната) в НАТО“, каза Османи.

Във връзка със събитията в областта на политиката и сигурността Османи посочи, че Косово е предприело стъпки за деескалация на напрежението в северната част на страната и е подчертала „дестабилизиращите действия на Сърбия и нейното сътрудничество с Русия".

Президентът на Косово е подчертала, че страната е с мултиетнически характер и че косовската конституция гарантира високо ниво на защита на правата и свободите на всички общности. Според Османи тези права и свободи са сърцевината на ценностите на обществото в Косово и като такива трябва да останат неприкосновени.

След като се срещна с косовския президент, американският сенатор Рийд беше посрещнат и от премиера на Косово Албин Курти.

Курти благодари лично на Рийд „за включването на Косово в Акта за разрешение за национална отбрана през 2024 г. (на Сената), който позволява на Косово да участва във военни учения, водени от САЩ, за да се увеличи взаимодействието и оперативната си съвместимост с войските на НАТО".

В прессъобщение на кабинета на министър-председателя се посочва, че сенатор Рийд е благодарил за гостоприемството и е заявил, че подкрепата към Косово през 1999 г. е била едно от най-ценните действия на САЩ, предаде БТА.

Сенатор Рийд е оценил високо напредъка, който е постигнало Косово и е дал подкрепата си за постигането на положителни резултати, се посочва още в прессъобщението на кабинета на Курти.