Въоръжен мъж е бил убит след кражба на голяма сума пари от летището в Албания, съобщи Ройтерс. Маскираните крадци проникнали през вход, използван от противопожарната служба, за да се доберат до пратката и избягали с парите.

Полицията съобщи, че докато е преследвала извършителите на обира, се е стигнало до престрелка, при която единият от крадците бил убит. Застреляният мъж е бил намерен с оръжие, граната и пълнители. Издирването на още най-малко трима от неговите съучастници продължава.

Албанската полиция засега не е потвърдила самоличността на мъжа в изчакване на резултатите от ДНК-анализа. По първоначална информация той е идентифициран като сериен банков обирджия, издирван за три други обира, а през 2013 г. избягал от албански затвор, пише БТВ.

Полицията потвърди за кражбата на парите, но не уточни колко точно са. Вероятно са откраднати около 2 милиона евро, но сумата може да е и доста по-голяма.

Свидетели на борда на атакувания от крадците самолет, който щял да потегли за Виена, разказали, че трима души с маски и военни дрехи влезли в машината, когато двигателите вече  били запалени. Те заплашили с оръжие персонала и им наредили да легнат на земята.

Базирани в Албания чуждестранни банки често прехвърлят по въздух пари през летището в Тирана към Виена, защото албанската централна банка не приема депозитите им в твърда валута.

Говорител на Австрийските авиолинии заяви, че компанията е решила да преустанови прехвърлянето на пари от Тирана до Виена до второ нареждане.
Полетът все пак е бил извършен снощи с два часа и половина закъснение.