Ежемесечни срещи на работните групи по преговорите със Северна Македония, самолетна линия София- Скопие, общи туристически пакети, край на езика на омразата. "Вече имаме реални резултати. Авиолинията София - Скопие ще стане реалност и оттук нататък ще имаме пряка връзка. Тя ще стане реалност до 60 дни. Министрите на двете страни вече обсъдиха конкретни отсечки и начини за финансиране за линията", заяви на брифинг премиерът Кирил Петков, който е на посещение в Скопие. „Северна Македония няма териториални претенции, което е позитивен знак от тяхна страна. В момента имаме реални резултати – това, което досега не виждахме в нашите отношения”, допълни Петков Трябва да запретнем ръкави и да няма периоди без срещи, допълни той. И обяви за фалшиви новини, че САЩ възнамеряват да ни наложат санкции заради Северна Македония.

"Тук, на Балканите, винаги мислим, че някоя велика сила ни е проблем или чакаме помощ от тях. И аз и Димитър /Ковачевски/ заявихме, че никой не може да ни свърши работата освен нас. Когато доверието е основна база на комуникацията, резултатите ще са други", каза Петков. Според него днес е била свършена повече работа, отколкото през последните 2 години, в които преговорите са буксували. 

"Календарът за срещите на групите вече е договорен. На всеки 7 дни ще имаме среща, координацията ще е от Министерството на външните работи. Така имаме реални резултати, нещо което досега не виждахме в нашите отношения. Обсъдихме, че оттук нататък и те ясно трябва да се каже, по кои теми сме се разбрали. А не само да се говори за кое не сме се разбрали. Няма да има периоди на липса на срещи. Бяха обсъдени правата на българите в Северна Македония и нашата цел е да няма македонци с българско самосъзнание,които да се чувстват дискриминирани и репресирани. Премиерът Ковачевски лично се ангажира да следи сигналите за вандализъм , натиск и дискриминация" заяви премиерът. 

Той се надява  скоро да има посланик на Скопие в София. "Обещаха човекът да бъде млад, проективен и бизнесфокусиран" каза Петков. Премиерът заяви, че на срещата е обсъдено и съдържанието на учебниците по история, в които изобилстват фалшиви пропагандни теории. 

"Обсъдихме и съдържанието в учебниците. Това ще бъде основен преоритет на работните групи. Трябва да премахнем езика на омразата. Може да не са решени всички въпроси, но тези по които имаме общо мнение , това да бъде отразено в учебниците" обеща премиерът. 

Той каза, че самолетната линия в началото може да бъде подкрепена от държавата, но в дългосрочен план не трябва да бъде дотирана. На срещата е обсъдена и възможността за създаване на общи туристически пакети, които да привлекат повече туристи на Балканите.