След две седмици огнен ад в Гърция горските пожари започват да затихват. До днес стихията отне пет човешки живота и изпепели хиляди декари гори и храсти, както и стотици домове и автомобили. Освен двамата пилоти при пожари този месец загинаха и трима цивилни граждани, напомни ДПА.

Въпреки усилията на местите огнеборци и на стотици противопожарни екипи от няколко европейски страни продължават да бушуват пожари на островите Родос и Евбея.

След над 600 пожара в Гърция за последните 15 дни, днес е първият ден, в който страната не е в бедствено положение, заяви министърът на климатичната криза и гражданската защита в Гърция Васи́лис Кики́ляс, цитиран от ЕРТ.

Той каза, че през последните дни са избухнали 667 пожара, по 60 на ден, причинени от хора - умишлено или поради небрежност, предаде БТА.

Министърът постави акцент върху саможертвата и героизма на всички, които се борят с пожарите, като подчерта смъртта на двамата пилоти на гръцкия противопожарен самолет, който се разби на остров Евбея, написа гръцкия Си Ен Ен (CNN Greece).

„Климатичната криза оказва голямо влияние върху ситуацията, която се влошаваше все повече. [...] Призовавахме жителите да се отдалечат от местата на пожарите. Някои не се вслушаха в призивите на пожарната, в резултат на което пострадаха 74 пожарникари“, допълни Кикиляс.