След 4 часа борба с огъня сръбските пожарникари успяха да локализират пожара в китайския търговски център в блок 70 в Нови Белград и след това да го потушат.

На място бяха изпратени 76 пожарникари с 25 автомобила, както и три хеликоптера на вътрешното министерство. Не се съобщава за пострадали.

Ръководителят на отдела за извънредни ситуации Лука Чаушич заяви, че най-вероятната причина за детонациите, които са се чули, е експлозия на газови бутилки от намиращия се там ресторант за бързо хранене. Въпреки че пожарът е овладян, екипите все още са на работа. Пожарникари с фенерчета влизат в търговския център и проверяват разпределителните табла, за да предотвратят нов пожар.

Много собственици на магазини са пред местопроизшествието, за да видят какво се е случило с обектите им.

Въздухът е с приемливо качество, казват от Градския институт за обществено здраве. Властите посъветваха жителите на сръбската столица, които живеят в близост до търговския център, да затворят прозорците си и да носят маски, когато излизат навън.

Сръбският президент Вучич се изказа ласкаво по отношение на хеликоптери Ка-32, които Белград закупи от Русия и които бяха използвани в днешната операция.

"Колкото и да съм недоволен от пожара, толкова съм и щастлив, защото хората видяха какво правим, за да се намесим. За първи път показахме един от двата хеликоптера Ка-32, които купихме от Русия, имаше и два Н-145, от които имаме още. Това донякъде ни спаси", каза Вучич.

Той съобщи, че през следващите две години държавата ще закупи още два хеликоптера Ка-32, "ако има достатъчно пари".

"Тогава ще станем абсолютна суперсила, що се отнася до гасенето на пожари, не само на Балканите, но и в Югоизточна Европа", каза сръбският президент.

Командирът на хеликоптерното подразделение на вътрешното министерство Ненад Недич заяви, че по време на гасенето на пожара са извършени общо 37 полета и са хвърлени 71 тона вода.