Жена почина, след като е била подпалена по време на болнична операция в Румъния, съобщи БГНЕС. Пациентката е имала изгаряния до 40% по тялото си заради електрически скалпел. Хирурзите използвали дезинфектант на алкохолна основа.

Медицинска сестра лиснала кофа с вода върху 66-годишната румънка, за да предотврати разпространението на пожара на 22 декември. Здравното министерство обеща да разследва „злополучния инцидент“.

"Хирурзите трябва да са наясно, че е забранено използването на дезинфектант на алкохолна основа по време на хирургични процедури, извършвани с електрически скалпел", каза заместник-министър Хоратиу Молдован.

Семейството на жертвата заяви, че медицинският персонал е говорил за "инцидент", но отказал да даде подробности.

Въпреки някои подобрения поради увеличеното финансиране, болничната система в Румъния все още страда от наличието на разнебитена техника и недостиг на лекари и се оказва в основата на многократните скандали. При пожар в нощен клуб през 2015 г., при който загинаха 64 души - 26 на място и 38 други по-късно - бивш здравен министър застава обвинен, че е забавил и дори блокирал прехвърлянето на жертви с изгаряния в чужбина. Те починаха в лошо оборудвани румънски болници. Разследването по този кошмарен случай продължава.