Според последната информация през последните 24 часа в съседна Сърбия са регистрирани 7818 случая на коронавирус на SARS-CoV-2.

За същия период 57 пациенти с COVID-19 са починали. В Сърбия има 289 пациенти с COVID-19, поставени на респиратор.

През последните 24 часа са извършени 20 514 теста за COVID-19.

Епидемиологът Предраг Кон, относно възможните предложени мерки срещу епидемията преди предстоящите празници, когато се очаква да пристигнат голям брой хора от чужбина, заяви вчера, че медицинският отдел на Кризисния щаб е предложил PCR тестове за коронавирус на границите.

"Алтернативата е влизането на голям брой хора, които не знаят, че са заразени и ще се нуждаят от лечение в Сърбия," каза Кон пред телевизия Първа. Той подчерта, че най-важното е да се обмисли пристигането на сръбски граждани от чужбина.

"Тук трябва да се подготвим, ще трябва да има карантина и изолация. Всичко това ще бъде обсъдено на следващата среща. Затварянето на границите е трудно, но медицинската част на кризисния щаб няма да има нищо против, ако това е държавна мярка, каза Кон.

Помолен да коментира съобщения в медиите, че ще има новогодишни празненства, Кон отговори, че „нереалистично е да се очаква, че всички мерки ще бъдат премахнати за толкова кратко време“, дори и да има хора, които са преминали короната, и които се чувстват "в безопасност".