Днес мащабният горски пожар, който вече 17 дни унищожава обширни горски масиви в Североизточна Гърция, изглежда под контрол, но стотици пожарникари все още се борят с бушуващи огнища на различни места, съобщиха от пожарната служба, цитирана от ДПА. Общият брой на пожарникарите в района днес достигна 741 души. Те са подпомагани от 124 превозни средства и два самолета.

През уикенда бяха изпратени подкрепления за борба с горския пожар в гръцката префектура Еврос край границата с Турция.

Пожарът е виновен за смъртта на 20 души, като се смята, че всички те са мигранти, които наскоро са преминали гръцко-турската граница по река Еврос (Марица).

Пламъците, които избухнаха на 19 август близо до град Александруполис в Северна Гърция и се обединиха с други пламнали огнища, образуваха огромен горски пожар, поразил вече повече от 93 000 хектара земя до вчера. Това показват данни на Службата за управление на извънредни ситуации „Коперник“ на Европейския съюз. По този начин бедствието в южната ни съседка се оказва най-големият единичен пожар, засегнал страна от ЕС от 2000 г. досега.

Горските пожари са често срещано явление в Гърция и други южноевропейски страни в сезона на горещите и сухи лета. От седмици всеки ден в страната избухват десетки пожари.

От противопожарната служба съобщиха, че от събота следобед до неделя по същото време служителите ѝ са се справили с 82 пожара, като 49 от тях са избухнали в рамките на същия 24-часов период.

Днес се възпламени пореден нов пожар в горски масив в северните покрайнини на Атина. Повече от 70 пожарникари, включително 18 от Франция, подкрепени от два самолета и три хеликоптера, са успели да поставят пожара под частичен контрол в рамките на няколко часа, съобщиха от пожарната, предаде БТА.

Тъй като силите за борба с бедствията са натоварени до краен предел, Гърция поиска помощ от други европейски държави. Към страната бяха изпратени стотици пожарникари, както и самолети и хеликоптери от целия континент. Гърция получи помощ от Франция, Испания, Кипър, Румъния, Чешката република, България, Словакия, Албания и Сърбия.