От днес в Гърция влизат в сила нови мерки, от спазването на които зависи дали ще бъдат въведени други преди Коледа, съобщават гръцките медии.

Резултатът от новите мерки през следващите 14 дни ще определи следващите действия на правителството, въпреки че за момента в плановете не влиза тотален локдаун, пише по темата "Прото тема".

От кабинета на премиера Кириакос Мицотакис отбелязват, че днешните мерки нямат наказателен характер, а имат за цел да се подкрепи здравната система, допълва БТА.

При предишното затягане на мерките в началото на месеца се отчете засилен интерес към ваксинацията, посочва "Прото тема".

Според информация на в. Етнос" в последните дни се наблюдава тенденция за стабилизиране на броя на новите случаи на COVID-19. Не се наблюдава обаче спад на броя смъртни случаи, като само в рамките на последната седмица починалите са над 500, допълва изданието.

Въвежда се лодкаун за неваксинираните, коментира в ."Та неа". От днес сутринта неваксинираните лица нямат достъп до заведения, театри, музеи, кина и фитнеси дори и с представяне на отрицателен тест, както беше до момента.

Мерките ще засегнат и децата на възраст между 4 и 17 години, които ще могат да посещават редица затворени помещения в присъствието на възрастен и с представяне на отрицателен домашен тест, направен в последните 24 часа.

Достъпът до аптеките и градския транспорт остава свободен. В хранителните магазини ще се осигурява пропускателен режим, съобразен с квадратурата на търговските обекти. Въвежда се и плаващо начало на работния ден в частния и държавния сектор, за да се избегне струпване в градския транспорт.

Промяна има и по отношение на посещението на църковните храмове, където вече ще се изисква отрицателен тест. При предишното затягане на мерките за неваксинирани за църквите не бяха въведени ограничения. В понеделник ще заседава Светият синод на Гръцката православна църква, за да бъде взето решението как да се приложат новите разпоредби.