Двама души станаха жертва на инцидента с дерайлирал влак, превозващ амоняк в Сърбия. Това потвърди генералният ни консул в Ниш Димитър Цанев пред Нова телевизия.

Няма данни за пострадали българи, 51 души пострадаха и са в болници в Ниш и в Пирот.

В града е обявено извъндредно положение. Затворена е магистралата, която започва от българската граница към Ниш. ТИР-ове, изчакващи по аутобана, вече се пропускат, но по обходни маршрути.

От Министерство на външните работи призовават българските граждани да не пътуват в района на Пирот в следващите дни.

Мобилен екип на българската агенция по околна среда ще замерва качеството на въздуха до село Калотина, в района на граничния пункт със западната ни съседка. За момента сръбските власти не отчитат замърсяване на въздуха до границата с България. Няма как у нас да дойде замърсяване и от река Нишава, в която падна цистерна с амоняк, тъй като течението на реката е в посока от България към Сърбия, посочват екологичните власти.

Инцидентът е станал около 17.30 вчера на жп линията към Пирот до село Станичане.

Товарният влак е бил натоварен в България с химикали и дерайлирал в района на тунел Сопот край Пирот. По данни на сръбската обществена телевизия един от вагоните е паднал в коритото на река Нишава. Стигнало се е до реакция на амоняка с вода, което е довело до силно задимяване и лоша видимост.

Около мястото на инцидента е отцепена зона за сигурност с диаметър 4 километра, предаде БНТ. След автомобилни катастрофи заради задимяването е затворена и магистралата към България.