Турският президент Реджеп Ердоган спечели вота за президент още на първи тур, като получи 53% от подкрепата на избирателите. Висшата избирателна комисия на Турция потвърди победата му. Стотици хиляди симпатизанти на управляващата Партия на справедливостта и развитието се събраха снощи на митинг в Истанбул и отпразнуваха избирането му.

Пет политически партии прескачат 10-процентовия праг и влизат в парламента. Най-много гласове след партията на президента печели основната опозиционна Народно-републиканска партия. Партията на Ердоган обаче губи мнозинството си и остава с 293 депутати в Меджлиса.

В речта си пред симпатизантите Ердоган обяви, че Турция е преминала още една проверка за демокрация, давайки пример за целия свят, предаде БТВ. Министър-преседателят Бойко Борисов поздрави в телефонен разговор президента Ердоган за изборната победа.

Ердоган обяви, че печели, Борисов го поздрави!Ердоган нарече изхода от неделните избори “успешен тест за демокрацията“

Борисов е подчертал, че "изразената воля на турския народ ще бъде основа за стабилното и консолидирано развитие на Турция във всички области". Той е изразил още удовлетворение от засилените контакти между България и Турция в последните години и е посочил, че разчита активното двустранно сътрудничество да продължи.