Сърбия и Унгария преизбраха властта.

 

Унгария

При 98% преброени бюлетини в Унгария, Виктор Орбан, който е на власт от 2010 година, печели нова, четвърта поред и още по-убедителна победа. Неговата дясна партия "Фидес" печели 53% от гласовете и ще има 135 места от 199 места парламента.

Опозиционната коалиция "Обединени за Унгария", водена от Петер Марки-Зай остана с 56 депутатски места.

Регистрирана е много висока избирателна активност - почти 69%, предава БНТ.

Това е четвърта победа за 58-годишния консерватор. Днес Орбан беше поздравен от руския президент Владимир Путин, с когото поддържа близки отношения от години. В същото време - Орбан подкрепи санкциите и позицията на Европейския съюз спрямо Русия, но отказа да изпрати военна помощ за Украйна. Орбан посочи украинския президент Володимир Зеленски сред опонентите си в победната си реч.

Виктор Орбан ентусиазирано поздрави привържениците си.

Спечелихме огромна победа, която може да се види дори от Луната, а със сигурност от Брюксел, каза премиерът, известен с трудните си отношения с Европейския съюз.

Той посочи предизвикателствата, които му предстоят.

"Сега, трябва да се борим с най-големите сили, лявото крило у дома, международното ляво крило, бюрократите в Брюксел, всички организации от империята на Сорос, международните мейнстрийм медии и накрая украинския президент. Никога не сме имали толкова много противници", заяви Орбан.

Орбан спечели, въпреки че за първи път шест партии от унгарската опозиция се обединиха срещу него. Избирателите виждат различни причини за успеха му. За мнозина той е гарант за това Унгария да остане вън от войната в Украйна.

"Очевидно руснаците и Украйна имат много общо с това, Виктор Орбан каза, че няма да разреши унгарски семейства да изпращат синовете си на фронта, така че това е важен фактор", смята Силвия Керези.

"Ние сме пенсионери и в последно време ни дадоха много бонуси, от 13-та пенсия до увеличение на пенсиите, а това повиши стандарта на живот на много хора", смята Миклош Амбрус.

"Фидес" и техните съюзници - християндемократите ще продължат да разполагат с мнозинство в парламента.

"Трябва да признаем факта, че тези избори са спечелени от пропагандата, а не от честността", заяви Петер Марки-Зай, лидер на опозицията в Унгария.

Орбан вероятно ще продължи да отхвърля всякакви енергийни санкции на Евросъюза срещу Русия, с аргумента, че те ще разрушат икономиката, чийто растеж вече се забави заради последиците от войната в Украйна. Той обаче ще трябва да се бори с Брюксел и заради замразеното одобрение на средствата за възстановяване, които бихи могли да балансират унгарския бюджет.

Евросъюзът смята, че "Фидес" е подкопала демократичните институции в Унгария. За 12-те си години на власт Орбан пренаписа конституцията, попълни висшите съдилища със свои доверени хора и промени избирателната система в своя изгода, отбелязват наблюдателите.

Сърбия

В Сърбия президентът Александър Вучич спечели втори мандат на първи тур, като нарече този успех исторически и го отпразнува с шампанско пред камерите. За него са гласували 59,5% от избирателите, а за основния му опонент - Здравко Понош - 17,5%, показват данните на Държавната избирателна комисия след преброени 87% от гласовете.

Определено има промяна във вота на сърбите, тъй като именно президентът Вучич свика тези предсрочни избори с надеждата да получи повече контрол в парламента, но не се случи така. Неговата партия спечели и ще разполага с около 120 депутати, но в парламента влизат и множество по-малки партии.

"Мисля, че сме изправени преди много предизвикателства, но най-важното за Сърбия е да има добри отношения с държавите от региона, да продължим европейския си път - от една страна, но от друга - да не разрушаваме връзките с традиционните си приятели. Да не се променяме на всяка цена. Благодаря на всички, които ни подкрепиха. И искам да кажа, че се гордея с нашата кампания, която беше най-чиста и искрена в историята на Сърбия и по време на която не сме злословили по ничий адрес", заяви Вучич.

Снимки: БГНЕС

Втора остава опозиционната партия "Обединени за Сърбия", която застана зад Здравко Понош.

"Тези избори са началото на края на Сръбската прогресивна партия и Александър Вучич. Няма да чакаме още 4 години до следващите избори, или поне парламентарни. Не можем и не бива да предаваме сръбските граждани, които заявиха позицията си. Най-голямото постижение на тези избори е, че преодоляхме страха. Хората излязоха да гласуват. Другото постижение е, че дадохме надежда и не бива да губим тази надежда", каза опонентът му Здравко Понош.

Избирателната активност в страната достигна почти 60%. по време на предизборната кампания имаше множество призиви към гражданите да упражнят правото си на кглас, за да променят статуквото. Може би именно желанието за промяна на гражданите ги е довело до урните, което беше особено видимо в столицата Белград.