Започва обезопасяването на 4-те дерайлирали цистерни с амоняк от жп катастрофата край сръбския град Пирот миналата неделя - операцията продължава и днес, по Нова година, осми ден, каза журналистът от портала Пирот плюс Ненад Паунович, цитиран от БНР. Останалите невредими при инцидента 16 цистерни с амоняк са почти отстранени от жп линията, остават само още две, което ще стане до края на този ден, добиви Паунович.

Експерти от Белград ще преценят как ще стане вдигането и извеждането на 4-те дерайлирали цистерни от жп линията на около 6 километра от Пирот - дали първо ще бъдат източени, като амонякът ще бъде претоварен на докарани 5 нови цистерни, или ще бъдат повдигнати и изведени с товара в тях, ако това не създава риск от замърсяване. Операцията ще продължи поне още два-три дни.

Районът продължава да бъде отцепен, а полицаите са със защитно облекло. Замерванията и последните дни не показват завишени стойности на амоняк в атмосферния въздух или във водите на Рена Нишава. Движението по автомагистралата Цариброд - Пирот и за Ниш е натоварено.

Десетки българи са посрещнали новата 2023 г в Пирот или в дестинации наблизо В много от заведенията в града през нощта се чували нашенски, български, хора и мелодии.