Страните от Балканите не са готови за големи земетресение и затова са виновни правителствата. Това е изводът от проучване на „Ню Йорк таймс”, публикувано в статия със заглавие „Уроците от албанското земетресение – Балканите не са готови за Голямо Земетресение”.

От Букурещ до София и из балканските страни поредица правителства не съумяват да обърнат внимание на рисковете за сградите при земетресение.

Вестникът припомня за земния трус на 26 ноември в Албания с магнитуд 6,4, причинил смъртта на над 50 човека и наранявания на стотици и оставил хиляди без покрив. Тази трагедия отправя ясно предупреждение към региона, който в миналото е бил поразяван от много по-силни земетресения, а експерти твърдят, че балканските страни са неподготвени за следващ голям трус.

Според експертите властите в региона са окуражавали строителния бум от 90-те години през прехода от комунизъм към капитализъм, при което стандартите за безопасност често са били измествани от стремежа към бърза печалба. В резултат милиони хора обитават жилища, които едва ли ще издържат голямо земетресение, пише изданието.

„Ню Йорк таймс” припомня за двете опустошителни земетресения през 20-ия век в планината Вранча, Източна Румъния – през 1940 г. с магнитуд 7,4, и на 4 март 1977 г. – с магнитуд 7,2 по Рихтер. При втория земен трус се срутват над 30 високи сгради в Букурещ, загиват около 1580 човека и близо 11 хиляди са ранени

В текста на статията се припомня за земетресението в българския град Стражица през 1986 г. с магнитуд 5,7, причинило сериозни разрушения и оставило хиляди хора без дом.

Цитира се експерт от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) – Петър Павлов, според когото България е може би по-добре подготвена от някои от съседите си, но опасения пораждат новопостроените сгради.